המנהג המקורי לפי התלמוד הינו אכילה של המינים: "קרא", "כרתי", "רוביא", "סלקא" ו-"תמרי". הברכות הבסיסיות הללו כולן טבעונית! עם הזמן נוספו מזונות נוספים כגון תפוח עץ בדבש, רימון ועוד.

שולחן ראש השנה טבעוני למהדרין - כל הטיפים

22.01.2015 מאת: נטלי שמש, תזונאית קלינית
תגיות , , , ,

נטלי שמש, M.Sc, RD, תזונאית קלינית ראשית במרכז המשולב לאבחון ולמניעת סרטן, ביה"ח איכילוב, חברת צוות מוביל פורום צמחונות-טבעונות של עמותת עתיד (עמותת הדיאטנים בישראל).

עם בוא השנה החדשה מגיעה גם ארוחת החג ובדרך כלל שולחן החג עמוס לעייפה בין השאר בבשרים מסוגים שונים. כיצד ניתן לערוך שולחן חג טבעוני למהדרין? ואיך תהיו vegan friendly במידה ויש לכם אורחים טבעונים? כל הטיפים בכתבה הבאה.

שלב א' – ברכות עוד לפני שמתחילים את הסעודה כבר בשלב הברכות נתקלים במוצרים שונים מן החי כמו ריאות, ראש של דג, דבש ועוד. המנהג המקורי לפי התלמוד הינו אכילה של המינים: "קרא", "כרתי", "רוביא", "סלקא" ו-"תמרי". הברכות הבסיסיות הללו כולן טבעונית! עם הזמן נוספו מזונות נוספים כגון תפוח עץ בדבש, רימון ועוד.

  1. "קרא" –מדובר בירק ממשפחת הדלועיים וניתן להשתמש בדלעת או קישוא. דוגמאות להכנה: לפרוס לאורך לפרוסות דקות ולטגן קלות בשמן זית/קנולה או לחלופין לאפות בתנור; לגרד בפומפיה גסה, לסחוט, לערבב עם קמח חומוס, מים ותבלינים ולטגן/לאפות לביבות; לאדות בסיר אידוי.
  2. "רוביא" –מדובר בשעועית נקודה הנקראת גם לוביה (black eyed pea). דוגמאות להכנה: להשרות את הלוביה ל-12 שעות, לבשל בסיר עד שהלוביה מתרככת, במחבת קטנה לטגן בצל, להוסיף את הלוביה ולתבל במלח, פלפל וכמון.
  3. "כרתי" –מדובר בפרסה/כרישה. דוגמאות להכנה: ניתן לקצוץ ולחלוט את הכרישה, לטגן בצל קצוץ, להוסיף את הכרישה, לתבל ולהגיש חם או קר; הדרך הכי טעימה לאכול כרישה היא להכין קציצות או לביבות. מנקים את החלק הלבן של הכרישה, מרתיחים, מסננים ומצננים ולאחר מכן טוחנים אותו במעבד מזון עם תפוח אדמה מבושל ומוסיפים קמח חומוס, תבלינים ומעט מים לפי הצורך. יוצרים לביבות ומטגנים/אופים בתנור.
  4. "סלקא" – מדובר בירקות עליים כגון תרד, מנגולד ויש המשתמשים בסלק. דוגמאות להכנה: את הירקות העליים ניתן לחלוט לטגן עם בצל ותבלינים או להשתמש כחלק מפשטידת ירקות עליים; סלק ניתן לקלף, לחתוך לקוביות ולבשל עד ריכוך. להגיש עם מיץ לימון ומלח חם או קר לפי העדפה.

מה לגבי הברכות הנוספות? לכולן יש אפשרויות טבעוניות:

  1. בשביל שתהיה לנו שנה מתוקה אפשר לאכול תפוח עץ עם סילאן
  2. כדי שיתמו אויבנו נאכל תמרים
  3. על מנת שיגזרו אויבנו תהנו מצימס מתוק או סלט מגזר מגורד בפומפיה גסה עם מיץ תפוזים ומעט צימוקים/חמוציות
  4. אם אנחנו רוצים להיות לראש ולא לזנב אפשר להכין ראש של שום אפוי בתנור. מוסיפים מעט שמן זית לראש של שום, מלח ופלפל, עוטפים בנייר כסף ואופים בתנור כחצי שעה על טמפרטורה גבוהה עד ריכוך. ממרח מעולה על חלה.
  5. וכדי שירבו זכויתינו נאכל בכיף רימון
  6. חצילים על קינואה

שלב ב' – מנה עיקרית

  • מנות מירקות: ירקות מוקפצים, סלטים טריים, אנטיפסטי, מרקים
  • תוספות: אורז בסמטי/מלא, פסטה, קוסקוס מלא, קינואה, בורגול, תפוחי אדמה, בטטות, תירס וכל שילוב ביניהם מתקבל בברכה
  • עיקריות: קציצות קטניות (עדשים/שעועית/חומוס וכו')/שבבי סויה/סייטן טחון/טחון מן הצומח; נתחי טופו מוקפץ/אפוי בתנור במרינדה; צלי סייטן; שווארמת סויה; דאל עדשים; מוסקה חצילים; חביתיות מקמח חומוס וירקות; פשטידות על בסיס קמח חומוס או טופו; דפי אורז או עלי פילו ממולאים בירקות מוקפצים ועוד.

כמובן שכל קומבינציה גם היא יכולה להיות מעולה תבשילים שונים המשלבים דגנים וקטניות כמו מג'דרה, אורז עם אפונה וגזר, ממולאים של בורגול/קינואה/אורז עם שעועית/אפונה וכדומה. אם שולחן החג שלכם אינו צמחוני/טבעוני אבל אתם מארחים צמחונים/טבעונים מומלץ:

  1. לדאוג להפרדה – לדאוג שתהיה לפחות מנת תוספת אחת שלא מעורבבת מראש עם מנת בשר כדי לאפשר שימוש בה למי שאינו רוצה לאכול בשרי. כמו כן אל תוסיפו לסלטים (לפחות לא לכולם) רטבים לסלט שמכילים רכיבים מן החי כמו מיונז. כדאי להגיש רטבים בצד וזו אגב עצה מעולה גם אם אתם דואגים לבריאות של האורחים שלכם J
  2. להגיש לפחות מנה עיקרית צמחונית אחת – למי שלא רוצה להתאמץ ניתן לקנות בורגרים טבעונים או קציצות טבעוניות, לחמם ולהגיש או לחתוך אותם לפרוסות ולהכניס אותם למוקפץ של ירקות או סלט עשיר. לחילופין ניתן גם להשתמש בקטניות קפואות, לחמם ולהוסיף למוקפץ של ירקות או לסלט. יש היום גם מספר בתי עסק לממכר ארוחות טבעוניות מוכנות.
  3. קסטה שוקולד

שלב ג' – קינוחים האינטרנט מוצף במתכונים של קינוחים טבעונים מעוגות, לעוגיות, לשוקולדים ולגלידות. ניתן כמובן תמיד לאכול סלט פירות ביתי וליהנות מהמתיקות שנתנה לנו אמא טבע; רולדה של תמרים ואגוזים גם היא יכולה להשתלב מצוין; קוביות של חלבה וכדומה. את עוגת הדבש המסורתית יכולה להחליף עוגת סילאן או כמובן עוגת תפוחי עץ טבעונית (כתחליף לביצה משתמשים ברסק תפוחי עץ מה שיוצר עוגה נימוחה ותפוחית במיוחד).

שתהיה לכולם שנה טובה וחג שמח!

לדף הפייסבוק של נטלי

© כל הזכויות שמורות ל-Vegan-Friendly

עוצב בהתנדבות ע"י ברק לאונרד, הראל לוי    נבנה ע"י בזיליקום גידול אתרים

אתר זה אינו תומך בדפדפן אינטרנט אקפלורר 7

עם זאת, תוכל לעדכן את הדפדפן שלך לדפדפן מודרני בקלות על ידי לחיצה על אחד הלינקים הבאים

Chrome Firefox Opera