ניר, שאינו טבעוני, החליט להסביר לכולנו איך לדעתו ניתן להציג את הטבעונות בצורה הטובה ביותר!

רוצים לקדם טבעונות? אל תחשבו כמו טבעונים!

22.01.2015 מאת: ניר ימיני
תגיות

אני לא טבעוני וכנראה גם לא אהיה טבעוני. יש לי חבר טבעוני שמידי פעם מציק לי בנושא, ובאופן הצגת הטבעונות שלו הוא יוצר, לדעתי, אנטגוניזם לנושא שלא לצורך. מאחר שמדובר בתופעה שחוזרת על עצמה, החלטתי להציג בפניכם רשימת מנות לארוחה שלמה, שתשמור על האורחים שלכם שבעים ושמחים אך גם תמנע יצירת אנטגוניזם כלפי טבעונות.

שיחות חולין

ראיתם את ההרצאה הטובה הכי טובה של גארי יורופסקי. קראתם עוד קצת והתעניינתם, ואז הפכתם לטבעונים. מזל טוב! אבל זה לא מעניין אנשים שאינם טבעונים. אנחנו שמחים שבחרתם בדרך החיים הזו, ושאתם מאוד מרוצים ממנה, אבל אנחנו לא רוצים לשמוע על טבעונות בכל פגישה ובכל רגע. בכל פעם שאני נפגש עם חברי הטבעוני ושותפתו הטבעונית לדירה, השיחה מגיעה בצורה עלומה אל טבעונות, בריאות, תזונה וכו' כשלמעשה כל מה שרציתי הוא לשבת ולשתות בירה עם חבר טוב.

ויכוחים לא עושים לי טוב

תמיד מגיע הרגע הזה שבו מתחיל ויכוח/הסבר מפורט/הטפה מוסרית (סמנו בעיגול את המתאים לכם) כנגד האדם הלא טבעוני. הבעיה היא ששום דבר טוב לא יכול לצאת מאירוע שבו חופרים למישהו או מטיחים בו אשמה. לדעתי, אם טבעוני היה מצליח להפתיע אותי בארוחה טבעונית מ-ל-א-ה בלי לספר לי על כך, יש סיכוי רציני שהייתי שוקל לשנות את התזונה שלי. יש מתכונים טבעוניים רבים וטובים, והחלטתי להציג בפניכם ארוחה מלאה וטעימה שלא כוללת מרכיבים מן החי. אני מקווה שתפתיעו בעזרתה את האורחים שלכם ותצליחו לשכנע אותם בדרכים חברותיות ואהובות יותר, שלהיות טבעוני זה לא נורא בכלל ואפילו די בריא ומהנה.

כמה עקרונות יסוד לבחירת המנות

כדי שאני אסכים לאכול משהו, הוא חייב לענות על כמה קריטריונים ברורים. וזו הדרך בה בחרתי את המנות:

המנה חייבת להיות מוכרת - יש הרבה דברים טעימים בעולם. אני לא מאמין שצריך להמציא מתכונים חדשים כדי לגרות את החושים.

כלל האצבע -  אל תשימו באוכל דברים שאנחנו לא היינו שמים לעצמנו.

המנה חייבת להיות פשוטה - אל תסבכו אותנו. אני מכין חביתה כי קל להכין אותה.

תנו לי קונטרה דומה - ירקות בתנור, פטריות מטוגנות עם בצל, אלו פתרונות מעשיים עבור מי שרוצה שינוי כאן ועכשיו.

חיקויים בחוץ- אין טעם לנסות לעבד את האוכל בצורה כזאת שהוא ירגיש "בול אותו הדבר". זה לא יהיה אותו הדבר, וזה פשוט לא עובד.

מנה ראשונה – ממרחים וסלטים

אנחנו עדיין בישראל, אנחנו אוהבים "לפתוח שולחן" ואנחנו אוהבים להפציץ הכל בצלוחיות קטנות וטעימות.

סלט פלפלים קלויים

חותכים פלפלים אדומים לפרוסות, קולים בתנור עם שמן זית. כשהם מספיק רכים זורים עליהם מלח ופלפל. מוסיפים מעט שמן זית וחומץ.

סלט טחינה ירוקה

מכינים את הטחינה הרגילה שלכם, רק שמפציצים יותר עם הפטרוזיליה. כדי לאזן מוסיפים כפית סילאן. טעים בטירוף.

סלט עגבניות חריפות

עגבניות שרי קצוצות דק עם פלפל חריף אחד, שלם. מתבלים מעט לפי הטעם. פצצת חריף שפותחת את התיאבון.

סלט בורגול

משרים את הבורגול כמה שעות במים. הוא תופח. מסננים אותו ומוסיפים עגבניות, פטרוזיליה, לימון, מלח, פלפל. טעים וגם משביע.

סלט שום וחסה

לתוך קערה גדולה חותכים עלי חסה קצוצים עבה. מוסיפים הרבה שום כתוש, שמן, לימון, מלח, פלפל.

סלט ירקות קלאסי

חותכים ירקות אהובים ומוכרים לקערה גדולה. טיפים וטריקים: מוסיפים כפית טחינה וכפית סילאן. לא ברור למה אבל זה עובד ומרגיש טיפה מיוחד.

מנה שניה – מרק

מרקים הם דרך מצוינת למלא אורחים. יש כ"כ הרבה סוגי מרקים. לטעמי המרק המוצלח והקל ביותר להכנה הוא מרק עגבניות: מוגש חם או קר, מרק עגבניות הוא תמיד רעיון טוב. יש לו אינסוף וריאציות ותוכלו להתאים אותו לטעם האורחים שלכם בקלות יחסית.

מנה שלישית – עיקרית

כאן כבר צריך להפגין יצירתיות. בדרך כלל אנשים לא טבעונים יחפשו דג או בשר או משהו אחר. הנה 2 מנות שאני מאוד אהבתי:

קציצת ענק טבעונית

משהו בתוך לחמניה מוקף סלטים וממרחים כמו קטשופ וחרדל – זה מעולה. את הקציצה קל מאוד להכין לבד וכדי לתת טעם מיוחד ובשרני צריך לשלב הרבה פטריות מסוגים שונים. אפשר ממש להגדיל אותה ולהגיש אותה ללא לחם בכלל.

פסטה ברוטב שמנת

נכון שאמרתי מקודם שאסור לרמות? אז רימיתי. זו לא ממש פסטה אמיתית, כי אין בה ביצים. וזו לא ממש שמנת, אלא חלב קוקוס. אפשר לקנות הכל מוכן ולא צריך לטרוח בבית. שיטת ההכנה זהה להכנת "פסטה רגילה". חייב לומר שהטעם משגע את החושים ולא הצלחתי לחוש בהבדל אם לא היו מגלים לי.

מנה אחרונה – קינוח

חייבים לסיים עם משהו מתוק או מלוח בפה. אצלי בבית בכל מקרה מסיימים ארוחה עם פירות ופיצוחים.

פירות העונה

אני חובב גדול של פירות.  ליצ'י ומנגו יכולים להיות קינוח מצויין. אפשר להביא קערה גדולה עם שזיפים, משמשים, אבטיח, ענבים וכו'.

פיצוחים

פיצוחים זה אחלה. כל סוג יתקבל בברכה: גרעינים שחורים, גרעינים לבנים, קשיו וכו'.

שתייה אחרונה

תה

יש היום כ"כ הרבה סוגי תה, ופה כבר מותר לכם להפתיע. לכו על משהו חדש, אוהבי התה יודו לכם.

קפה

משום מה הרבה ישראלים אוהבים קפה שחור קלאסי. תנו להם אותו.

תשוויצו, אבל בטאקט

כשאני הולך לדודה שלי והיא מכינה עוגה נהדרת, היא לא מתחילה לספר לי את קיצור תולדות חייה של העוגה. כולם אומרים לה: "וואו איזו עוגה טעימה" או "רואים את ההשקעה" והיא עונה משהו בסגנון: "תודה רבה, זה היה די קל". היא לא מספרת לנו איך הבצק תופח וכד'. שחקו את המשחק. היו מארחים רגילים ואל תנצלו את המחמאות כדי להתחיל לגולל שיחה על אודות טבעוניות אותה מנה.

 ** ניר ימיני הוא דוקטורנט לכלכלה באוניברסיטת חיפה, ומנהל בין היתר את האתרים קורסיסט ופנונה.

© כל הזכויות שמורות ל-Vegan-Friendly

עוצב בהתנדבות ע"י ברק לאונרד, הראל לוי    נבנה ע"י בזיליקום גידול אתרים

אתר זה אינו תומך בדפדפן אינטרנט אקפלורר 7

עם זאת, תוכל לעדכן את הדפדפן שלך לדפדפן מודרני בקלות על ידי לחיצה על אחד הלינקים הבאים

Chrome Firefox Opera