היא אחת מחומצות האמינו הנפוצות יותר בגוף, ובעלת חשיבות גבוהה לתהליכי עיכול. על אף שגופנו מסוגל לייצרה בעצמו, ישנם מצבים בהם נדרשת אספקה נוספת של גלוטמין באמצעות תוספי תזונה.
אנחנו לא שומעים עליה לעיתים קרובות, אבל האמת היא שתהליכים רבים המתרחשים בגופנו, תלויים בין היתר גם בחומצת האמינו ל-גלוטמין. היא משמשת כמרכיב חשוב ברקמה הרירית שבמעי, משתתפת פעילה בתהליכי חילוף חומרים, ומהווה כ-60% מהחלבון שבשרירים. שרירי השלד מהווים את מקור האחסון לגלוטמין, המסלול שלה באמצעות מערכת הדם הוא מרקמת מערכת העיכול, אל הכבד ומשם לכליות ולמוח. לגלוטמין יש חשיבות רבה בתהליך חילוף החומרים של החלבון, היא משפיעה על מערכת החיסון וגם על תפקוד המעי. לכן, במצבים מסויימים בהם נוצר מחסור של גלוטמין, אנו צריכים לדאוג לספק את החוסרים באמצעות תזונה ותוספי תזונה (1).
ספורטאי או טבעוני? ייתכן שיש לך מחסור בגלוטמין
הכמות הנצרכת של גלוטמין הממוצעת ביום היא בין 5-10 גרם. אפשר למצוא אותה בשפע של מזון טעים מן הצומח כמו בספירולינה, סויה, כרוב, קטניות, מיסו, תירס ועוד. למרות שמחסור בגלוטמין אינו שכיח, בקרב חלק מקבוצות שונות באוכלוסייה, קצב הייצור שלה נמוך מקצב הניצול שלה, ולכן על קבוצות אלו לצרוך אותה באופן מוגבר (2). עם קבוצות אלו נמנים ספורטאים אשר עוסקים בספורט בעצימות גבוהה, שחוץ מלהתעייף, המאמץ הרב עלול להוביל לתשישות ודלדול רמות הגלוטמין בשרירים, בקבוצה זו נמצאים גם חולים במחלות קשות אשר איבדו משקל רב, מצבי טראומה פיזיולוגיים כמו לאחר ניתוח, אנשים עם דיאטה דלת חלבון וגם טבעונים או צמחונים שתזונתם דלת חלבון. בנוסף לקבוצות אלו, אנשים הסובלים ממחלות בדרכי העיכול כמו קרוהן וקוליטיס וכן, אנשים הצורכים כמויות גבוהות של אלכוהול עלולים לסבול ממחסור בגלוטמין.
מצבי מחסור בגלוטמין יבואו לידי ביטוי בדלדול מסת השרירים, עייפות, מצב רוח ירוד, קושי להתאושש מפעילות גופנית עצימה, מערכת חיסונית לקויה וכמיהה לסוכרים. אז אם רוב היום אתם מסתובבים עם חשק עז למתוק, ייתכן שאתם סובלים ממחסור בגלוטמין.
נטילת גלוטמין יכולה לתמוך במערכת העיכול
גלוטמין היא חומצת אמינו התומכת בקביעות בתפקוד הבסיסי של תאי המעי. מחקרים העלו, שהתפקוד הפיזיולוגי התקין של תאי המעי תלוי במידה רבה בגלוטמין (3). היא תורמת לדיכויים של מצבים דלקתיים במעי (ולכן היא נדרשת כאשר נוצרות דלקות במעי) ובנוסף היא מגינה על תאי המעי מפני נזק. משום כך, ובשל העובדה שמאגרי הגלוטמין מדלדלים במהירות רבה בעת מצבים של סטרס פיזי (כמו לדוגמא ספורט בעצימות גבוהה) או פגיעה ברקמות ריריות ובנוסף על כך כשיש תהליכים דלקתיים במעי, ניתן לצרוך גלוטמין על מנת לשמור על הרקמה הרירית במעי ועל תפקוד תקין של מערכת העיכול.
אבקת גלוטמין טהורה מבית אקוסאפ
אבקת הגלוטמין של חברת אקוסאפ היא איכותית וטהורה, מיוצרת מ-100% ל-גלוטמין ללא תוספת חומרים משמרים, מתחלבים, מייצבים, צבעי מאכל או ממתיקים מלאכותיים. האבקה מופקת ממקור צמחי ומתאימה לצמחונים וטבעונים. האבקה מתאימה גם לספורטאים, מפתחי גוף וחובבי כושר גופני. ל-גלוטמין של אקוסאפ מיוצרת ללא חומרים משמרים, ללא חומרי טעם וריח, ללא גלוטן, סויה או אלרגנים אחרים. 60 מנות נטילה במארז, כל מנה מכילה 5 גרם ל-גלוטמין.
לרכישת אבקת גלוטמין של אקוסאפ לחצו כאן
מקורות:
[Glutamine: effects on the immune system, protein balance and intestinal functions] PubMed (nih.gov)
Is glutamine a conditionally essential amino acid? - PubMed (nih.gov)
The Roles of Glutamine in the Intestine and Its Implication in Intestinal Diseases (nih.gov)
למען הסר ספק, התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו התוויתי, הוא לא מהווה המלצה רפואית מוסמכת והוא לא מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה, הוראה או עצה לשימוש, לשינוי או להורדה של תרופה כלשהי, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, מניקות, ילדים ואנשים הנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.
*בשיתוף אקוסאפ
